• Algemene gegevens
  • Farel College
  • Paladijnenweg 101
  • 3813 DC Amersfoort
  • Diensten zondag om 09.15u en 11.15u. Beide diensten hebben een kinderprogramma.

‘Blij zijn met elk stapje dat wordt gezet!’

Door Christine Lemaire

Op 24 maart nam Christine afscheid van de BGA om haar roeping te volgen: helderheid te brengen waar duisternis is, en voor haar is dat in Pisa, Italië. Hoe verging het haar na het vertrek uit Nederland? Wat fragmenten uit haar eerste nieuwsbrief vanuit Pisa.

Aankomst
‘Ik ben goed aangekomen met mijn twee koffers en werd door iemand van het OM Team (Operatie Mobilisatie) naar mijn nieuwe thuis, midden in de binnenstad gebracht. Na twee weken weet ik bijna zonder aarzelen de juiste sleutel te vinden voor het hek, de buitendeur en de voordeur van het appartement en begint het steeds meer als thuis te voelen.
Het voelt nog een beetje alsof ik in Pisa op bezoek ben, maar wanneer ik nieuwe mensen ontmoet, besef ik af en toe ineens: “Oh, ik kan jou voortaan ook op straat tegenkomen en kan je gewoon echt leren kennen in plaats van een eenmalig leuk gesprekje. Want ik woon hier ook!”

Verder settelen
Verder kost het wel veel energie om alles opnieuw uit te vinden en m’n hele leven weer op te bouwen, maar stapje voor stapje komt het allemaal wel. Daar moet ik mezelf steeds weer aan herinneren, want het kost allemaal tijd.
Het feit dat ik al redelijk wat Italiaans spreek, geeft mij een enorme voorsprong in het settelen. Zo kan ik tenminste mijn huisgenotes een beetje leren kennen en informatie vragen. Ik weet niet hoe ik het anders zou redden.
En dan mijn nieuwe kamer, midden in het centrum van Pisa, vlakbij het station! In Italië worden kamers en appartementen standaard gemeubileerd verhuurd, dus dat is makkelijk. Ik heb de kamer vanuit Nederland gevonden op Facebook. Toen mijn vriend Marco in maart een weekje in Nederland was om te helpen, hebben we samen een Skypegesprek gevoerd met mijn huisgenoten en de eigenaresse. Het huurcontract heb ik nog steeds niet gezien, want dat kost allemaal wat meer moeite De kamer is 15 m2, maar omdat ik toch maar twee koffers mee had, passen al mijn spullen er prima in. Het is fijn om erachter te komen dat ik een goede selectie heb gemaakt van noodzakelijke en fijne spullen. Inmiddels ben ik ook al redelijk vaak naar de winkel geweest om mijn basisvoorraden weer op te bouwen: olie, zout, peper, wasmiddel, plantjes enzovoort.

Nederlandse efficiëntie vergeten
Na een aantal vragen van mijn kant over bepaalde financiële dingen mailde een collega van OM Italië mij: “forget common sense and easy things, in Italy (…) it’s far too complicated.”
Ik moet echt mijn Nederlandse efficiëntie vergeten, want alles gaat hier veel langzamer en minder efficiënt. Dat kost mij op dit moment nog veel energie.
De truc om het hier vol te houden is: blij zijn met elk stapje dat wordt gezet, al is het nog maar zo’n klein stapje.

Taalstudie
Mijn hoofdtaak in de komende periode is: taal- en cultuurstudie. Ik zal vijf dagen in de week een Italiaanse taalcursus volgen, die bestaat uit een deel grammatica en een deel conversatie. Van de grammatica weet ik nog helemaal niets, behalve dat het een stuk ingewikkelder is dan de Nederlandse.
Daarnaast zal ik verschillende kerken bezoeken (de gemiddelde protestantse kerk heeft zo’n 25 leden) om te zien wat er zoal gebeurt. En natuurlijk zal ik allerlei nieuwe contacten leggen. Ik ben benieuwd wie God op mijn weg brengt! 
Marco komt vanaf 2 mei ook in Pisa wonen en is op zoek naar een gewone baan. Heerlijk om dan eindelijk in dezelfde stad te wonen en onze relatie verder te kunnen verdiepen!’

Samen bidden en danken:
Dank voor een goed afscheid
* Dank voor de hulp die ik van meerdere mensen krijg
* Dank voor alles wat nog komt

* Bid voor rust en geduld
* Bid voor plezier in het ontdekken van deze nieuwe wereld
* Bid voor een woning en baan voor Marco 

Regelmatig uitgebreide gebedsinformatie ontvangen? Geef je op voor het gebedsnieuws door een mailtje te sturen aan ThuisfrontChristine@gmail.com