In de BGA is er een werkgroep bezig met het proces rondom doop en lidmaatschap. De gemeente is op verschillende manieren betrokken bij dit thema. Er is tijdens meerdere ALV's gedeeld over dit thema, er zijn drie gemeente avonden georganiseerd, er zijn prikkelende casussen gedeeld en is er is kringmateriaal beschikbaar gesteld. Op deze pagina is alle informatie gebundeld.
De BGA kent leden die zijn gedoopt op grond van hun persoonlijk belijdenis en vaste bezoekers die zich niet hebben laten dopen, maar zich wel verbonden hebben aan de gemeente. Het verschil lijkt niet groot: vaste bezoekers kunnen alle (ook leidinggevende) taken vervullen binnen de gemeente, zij kunnen alleen geen lid worden van de raad en ze mogen niet stemmen op de Algemene Leden Vergadering. Maar in de praktijk schuurt dit onderscheid vaak.
De werkgroep doop-lidmaatschap heeft, op verzoek van de raad, nagedacht over twee vragen:
Er is een speciale editie van het kringmateriaal uit: de doop en lidmaatschap versie. Om door te praten in je kring of een andere kleine setting. Hoe raakt het jouw leven? Wat is jouw visie op het lid worden van de gemeente? In het kringmateriaal wordt context geschetst, de Bijbel gaat open en diverse vragen prikkelen jullie voor een open gesprek.
>> Download het kringmateriaal
We kijken terug op een mooie, leerzame avond over het thema doop en lidmaatschap. Teun van der Leer nam ons in een boeiend college mee naar de oorsprong van het Baptisme en hoe de lidmaatschap verbonden werd aan de doop. Maar ook hoe dit door de eeuwen heen steeds in beweging is geweest. De vragen die wij nu hebben in de BGA zijn dan ook niet nieuw, maar wel een vervolg op bijvoorbeeld sociologische veranderingen en het aanpassen van de manier waarop Avondmaal gevierd wordt.
>> De avond is opgenomen en hier terug te kijken.
In januari 2024 waren er twee identieke gespreksavonden waar we samen nadachten over wat voor een ieder ‘We verbinden ons aan elkaar’ betekent en welke rol de doop in het verbonden-zijn speelt. De werkgroep heeft verslag gemaakt van deze avonden (een tussenverslag over het gehele proces) en deze gedeeld met de gemeente.
>> Je vindt het verslag hier (inlog nodig).
Wat vind jij van onderstaande (fictieve) verhalen?
Casus #1
Mark is als baby gedoopt en heeft belijdenis gedaan bij een traditionele gemeente. Hij komt nu al een paar maanden bij een plaatselijke baptistengemeente en zou graag lid willen worden. Deze gemeente vindt echter dat doop door onderdompeling en lidmaatschap aan elkaar verbonden zijn, en zo communiceert de gemeente het ook duidelijk en helder. Mark hecht echter veel waarde aan zijn belijdenis en wil daarom niet gedoopt worden. Hij kan hierdoor geen lid worden.
Casus #2
Diederik en Anouk zijn getrouwd. Anouk is opgegroeid in een baptistengemeente en is gedoopt. Diederik komt uit een traditionele gemeente en is als kind gedoopt en heeft belijdenis gedaan. Samen gaan ze naar een baptistengemeente. Omdat Diederik geen lid kan worden, besluiten Anouk en Diederik om ‘vaste bezoeker’ te blijven. Maar met deze status zijn ze niet gelukkig en daarom besluiten ze niet veel later de gemeente toch te verlaten. Veel mensen vinden dit erg jammer. Anderen geven aan dat zij wisten naar wat voor gemeente ze gingen en dat het lidmaatschap gekoppeld is aan de doop.
Casus #3
Tijdens een reis naar Israël, georganiseerd door een Nederlandse christelijke organisatie, is Jonathan gegrepen door de getuigenissen van zijn reisgenoten. Hij laat zich dopen in de Jordaan. Dit is geen bevlieging gebleken. Een aantal jaren later, waarin hij gegroeid is in geloof, wil hij lid worden van een baptistengemeente. Maar de doop van Jonathan ligt moeilijk, omdat die niet plaatsvond in een kerkdienst, maar in een klein en los gezelschap van christenen.
Casus #4
Milan is tijdens een doopdienst in een baptistengemeente, na een geloofsgetuigenis waarmee hij diepe indruk maakte op alle aanwezigen, gedoopt. Hij is 13 en zit in de brugklas HAVO/VWO. Zijn jeugdleider is Thomas. Thomas is 43 en in het dagelijks leven is hij een succesvol makelaar en hypotheekadviseur. Hij is vaste bezoeker van de gemeente – geen lid, want hij is niet ‘volwassen’ gedoopt. Als de gemeente nadenkt over de aankoop van een eigen gebouw, brengt Thomas zijn expertise en kennis van de vastgoedmarkt in. Maar als het op een stemming over de koop aankomt, mag hij niet meestemmen. Milan wel.
Casus #5
Harry is evangelist. Opgegroeid in een PKN gemeente heeft hij in Leuven theologie gestudeerd. Hij getuigt en gaat voor in verschillende kerken en gemeenten: pinkstergemeenten, evangelische gemeenten en baptistengemeenten en eigenlijk overal waar hij spreken mag. Hij heeft ook op meerdere plaatsen samenwerkingsprojecten en -verbanden opgezet tussen lokale kerken. Zijn motto is dat kerkmuren vanuit Gods perspectief heel dun zijn. Harry wil zich niet binden aan één gemeente. Wel is hij tot het inzicht gekomen dat hij zijn kinderdoop en belijdenis wil bekrachtigen met een doop door onderdompeling. Hij meldt zich bij een baptistengemeente en vraagt of hij daar tijdens een dienst gedoopt kan worden. Daarbij wil hij allerlei christenen uit andere kerken uitnodigen. Als twee raadsleden hem in een gesprek vragen waarom hij zich niet aan wil sluiten bij hun gemeente, maar er wel gedoopt wil worden, vertelt hij zijn verhaal en legt ze geduldig uit wat zijn visie op de Gemeente van Christus is.
Casus #6
Een baptistengemeente wil de doop loskoppelen van lidmaatschap. De gemeente stelt dat mensen lid kunnen worden op basis van hun getuigenis van hun geloof. Deze leden mogen alle functies binnen de kerk invullen. Teun is hier helemaal niet blij mee. Hij is bang dat hierdoor de identiteit van de gemeente verloren gaat.
Casus #7
Pieter komt al jaren bij een baptistengemeente en voelt zich daar erg thuis. Zijn wortels liggen bij de PKN, daar is hij als baby gedoopt en heeft hij belijdenis gedaan. In de baptistengemeente is een vacature in de raad. Pieter wordt voorgedragen om de vacature te vervullen. De raad vindt dat hij niet aan alle voorwaarden voldoet omdat Pieter niet gedoopt is door onderdompeling op zijn geloof. Pieter kan daarom geen raadslid worden.
Bovenstaande casussen zijn verzonnen, maar geeft aan waar het onderscheid kan schuren. Het is tijd om samen hierover na te denken!
Kars heeft tijdens zijn opleiding onderzoek gedaan naar de verbinding tussen doop en lidmaatschap in Baptistengemeenten. Historie, theologie en praktijk komen samen in zijn onderzoeksverslag.
>> Lees het onderzoeksverslag over doop en lidmaatschap (inlog nodig)
Tijdens een aantal ledenvergaderingen heeft de werkgroep gedeeld over doop en lidmaatschap. Je leest erover in de volgende verslagen (inlog nodig):
ALV 17 november 2022 (punt 7)
ALV 5 oktober 2023 (punt 2)