Zondag 3 september begint ons nieuwe kwartaalthema: 'Verbonden Leven’. We gaan met Mozes onderweg naar verbond en vrijheid. Leest er alles over op deze pagina.
De tijd waarin wij leven wordt door de filosoof Charles Taylor ook wel het 'tijdperk van authenticiteit' genoemd. Authenticiteit heeft in onze maatschappij een hoge waarde. Een vrij leven wordt vandaag verstaan als een leven waarin de stem van het eigen innerlijk gezocht, gevonden en gevolgd wordt. Alles wat die vrijheid in de weg staat zou geen plaats mogen hebben in ons bestaan.
Tegelijkertijd ervaren we natuurlijk dat er tal van factoren in ons bestaan zijn die het volgen van deze innerlijke stem in de weg staat. Zoals onvoorspelbare omstandigheden, lichamelijk of mentaal lijden, stress, sleur of moeizame relaties. Maar ook positieve afhankelijkheid als een goedlopende carrière, een huwelijk of gezin kunnen ons vroeg of laat het gevoel geven dat we 'vast zitten' en niet ons eigen pad kunnen kiezen. We kunnen ongemak ervaren bij onze afhankelijkheid in een wereld die vrijheid verstaat als een leven in onafhankelijkheid waar betekenis gevonden wordt in het realiseren van onze persoonlijke zelfverwerkelijking.
Een aantal prominente psychiaters luiden de noodklok (zie bijvoorbeeld hier of hier). Het vinden van betekenis in onszelf valt namelijk niet mee. De gevolgen hiervan komen aan het licht in hun spreekkamers. Onze persoonlijke zelfverwerkelijking levert vaak niet meer op dan een leeg consumentisme waarin we afhankelijk zijn geworden van zaken die ons in de kern geen betekenis of voldoening kunnen geven. Waar dit voelbaar wordt ontbreekt het ons aan een stem of verhaal om hiervan los te komen, omdat we gewend zijn de stemmen en Grote Verhalen van buiten minder serieus te nemen dan de stem in onszelf.
Als kerk geloven we in een Stem van buiten: een gezaghebbend en bevrijdend Woord. Ook als de tijd het ons moeilijk maakt die Stem te herkennen. In het najaar van 2023 gaan we in de Baptistengemeente Amersfoort luisteren naar deze Stem vanuit het boek Exodus Een Groot Verhaal: de grootste, belangrijkste geschiedenis van de Hebreeuwse Bijbel. De kern waar het hele Eerste Testament van de Bijbel omheen draait: de God die 'was, is en zal zijn' bevrijdt de nakomelingen van Abraham uit slavernij en maakt ze tot een volk. Een volk geroepen om God te weerspiegelen; heilig te zijn zoals God heilig is. Een volk geroepen om God te vertegenwoordigen voor de volken om hen heen: een koninkrijk van priesters. (Ex. 19:6).
De geschiedenis van de uittocht is fundamenteel voor de schrijvers van het Nieuwe Testament. In de Here Jezus herkennen we het plaatsvervangende offer wiens bloed het oordeel voorbij (pesach) doet gaan. Net zoals het levensreddende bloed dat op de deurposten werd gestreken ten tijde van de laatste plaag. (Ex. 12) Paulus trekt de parallel tussen de geschiedenis van de uittocht en het geestelijke leven van de gemeente van Jezus Christus. (Rom. 6:6, 1 Kor. 10:1-4) en Petrus koppelt de roeping tot priesterschap aan de gemeente. (1 Pet. 2:9) Het laat zien dat de God die 'was, is en zal zijn' vandaag dezelfde Bevrijder is als toen. Hij bevrijdt uit de slavernij van zonde en de macht van de dood. Hij verbindt zich keer op keer aan ons mensen en geeft een nieuw begin: juist daar waar we zelf met lege handen zijn komen te staan.
In opvolging van ons thema 'Veelkleurig Leven' dit voorjaar staan we dit najaar stil bij 'Verbonden Leven' vanuit de eerste helft van het boek Exodus. Hierin mogen we leren dat echte vrijheid altijd samengaat met diepe verbondenheid. Verbondenheid met God en daarmee aan Zijn heilsgeschiedenis. Verbondenheid met Christus en daarmee aan een Weg richting de toekomst. En verbondenheid met de Geest en daarmee vandaag Gods wet in onze harten. Zoals God Israël een geschiedenis gaf: "Jullie hebben gezien hoe Ik ben opgetreden tegen Egypte, en hoe Ik je op adelaarsvleugels hier bij mij heb gebracht." (Ex.19:4) Zoals God Israël een toekomst gaf: "Je zult een kostbaar bezit voor Mij zijn." (Ex.19:5) En zoals God Israël richting gaf voor elke dag in het geven van de wet. (Ex. 20:1-17)
Het is deze bedding die we in onze tijd keihard nodig hebben: een geschiedenis, heden en toekomst waarin we kunnen leven. Die ons bevrijdt van onszelf en ons leven in perspectief zet van Gods toekomst. Die ons vandaag richting geeft en bewaart voor consumentisme en betekenisloosheid. Die ons leven verbindt aan onze Schepper en in Hem aan elkaar. Zodat we in die vrijheid verbonden mogen leven.
Preken
Op de zondagen zal in de meeste diensten gepreekt worden vanuit de eerste helft van het boek Exodus. Door de prediking heen wordt toegewerkt naar de ontmoeting tussen God en Israël aan de Sinaï waar Israël haar nieuwe identiteit ontvangt.
Kringmateriaal
Om de twee weken zal er kringmateriaal verschijnen op onze kringmateriaal-pagina, opvolgend op de preek van een zondag die in deze weken valt. Met dit materiaal kan het gesprek over de preek en het behandelde Bijbelgedeelte worden voortgezet in de kleine groep. Ook individueel kan het een mooie verdieping zijn van de zondagse preek om het kringmateriaal door te nemen.
Verdiepingscursus
Verbonden Leven behandelen we aan de hand van de eerste negentien hoofdstukken van het boek Exodus. Een boek dat een centrale plek inneemt in het Joodse geloof en de Joodse historie. Het is het verhaal waarin God Zijn volk bevrijd van de slavernij. Ook in het Nieuwe Testament speelt het boek Exodus een grote rol, het is één van de meest geciteerde boeken. Met de verdiepingscursus gaan we, in ‘college-vorm’, dieper in op het boek Exodus. We gaan op zoek naar de theologische en historische achtergronden van het boek. Een aanrader als je meer verdieping zoekt!
Data: 12 oktober en 16 november. Aanmelden kan hier.