We gaan als gemeente het geloofsgesprek aan tijdens de Hete Hangijzeravonden. Lees wat het is, waarom we dit doen en welke thema's er gepland staan.
Het Nieuwe Testament laat duidelijk zien dat de gemeente aan de ene kant geroepen is om heilig te zijn, en aan de andere kant om eensgezind te zijn. Het onderlinge geloofsgesprek brengt dit bij elkaar. Het is waardevol om in gesprek te zijn als je het niet eens bent met elkaar. Het is noodzakelijk om in gesprek te zijn als je het niet eens bent met elkaar.
Ook binnen de BGA bestaan de meest uiteenlopende opvattingen rondom allerlei maatschappelijke, ethische en/of bijbelse thema's. Om elkaar met uiteenlopende opvattingen te kunnen vasthouden moeten we elkaar leren kennen. Weten waarom de ander vindt wat hij of zij vindt. Hiervoor is het geloofsgesprek nodig en dit geven we in de BGA vorm tijdens de 'Hete Hangijzer' avonden. In dit geloofsgesprek zoeken we naar wat het betekent om Jezus te volgen. De avonden zijn niet bedoeld om tot 'BGA-standpunten' te komen, maar zijn een veilige ruimte waarin we delen, luisteren en reflecteren bij een open Bijbel.
Iedere avond begint om 20:00 (inloop vanaf 19:45) en we sluiten de avond af met de derde helft: een borrel met cola en pinda's. Locatie: HKK.
#7a Waakzaam of Duurzaam? - 3 oktober 2023
Welke invloed heeft je eindtijdsvisie op je houding ten opzichte van duurzaamheid en zorg voor de schepping? In de maatschappij lijkt zich een tweedeling af te tekenen tussen mensen die oproepen tot een duurzaam leven als antwoord op de klimaatverandering enerzijds en degenen die niet mee willen in dit soort 'groene leugen' anderzijds. Voor christenen kan de visie op de eindtijd meespelen onder de oppervlakte in het bepalen van je positie in dergelijke debatten. Zo kun je er vanuit gaan dat de 'tegenwoordige hemel en aarde zullen worden prijsgegeven aan het vuur' (2 Pet. 3:7) en Gods een 'nieuwe hemel en aarde' zal geven (Openb. 21). Vanuit die visie kan het groene verhaal klinken als een menselijke inspanning om te doen wat God alleen kan. Hier tegenover is de Bijbelse opdracht tot waakzaamheid geboden, de tekenen van de tijd te herkennen waar klimaatverandering er een van is. Daar tegenover kun je leven met de visie dat Gods nieuwe wereld daar zichtbaar wordt waar we leven alsof die nieuwe wereld al gekomen is. Ligt er een duidelijke verantwoordelijkheid bij de mens om Gods schepping te onderhouden wat impliciet vraagt om een duurzaam leven.
Tijdens de Hete Hangijzer avonden gaan we hierover in gesprek: wat bepaalt jouw visie op dit onderwerp? Welke ervaringen hebben hieraan bijgedragen?
#7b Waarzaam of Duurzaam? - 2 november 2023
Deze avond is het vervolg op de avond van 3 oktober en te bezoeken voor degenen die er de 1e avond bij waren.
Misschien raakt het thema jouw persoonlijke (geloofs-) leven. Als je hiervan iets wil delen kun je contact opnemen met Peter Kruijt. Mogelijk kan dit een plek krijgen op de desbetreffende Hete Hangijzer avond.
Via deze online groep blijf je op de hoogte van de laatste thema's en kun je met elkaar van gedachten wisselen.